Poselství ke svátku Diwali

25.10.2005 

V době, kdy sekularizace nabývá expanzivní podoby a úcta k základním lidským hodnotám se zdá být na ústupu, je důležitý dialog a spolupráce mezi příslušníky různých náboženství,? uvádí mons. Michael Fitzgerald, předseda papežské rady pro mezináboženský dialog, v poselství adresovaném hinduistům u příležitosti jejich svátku Diwali, který se slaví 1. listopadu.
Na podrobnosti se jej zeptal redaktor našeho rozhlasu Giovanni Peduto:

Svátek Diwali je hinduistickým svátkem, ale slaví jej také mnozí křesťané, protože je připomínkou vítězství světla nad temnotou, tedy dobra nad zlem. Rozsvěcují se světla, všechny domy jsou ozdobené, a celá atmosféra poněkud připomíná naše Vánoce.

Co jste jim v tomto roce chtěl říci?

Byli jsme zasaženi katastrofou tsunami, která v Indii způsobila mnoho škod. Viděli jsme solidaritu mezi příslušníky různých náboženství, mnoho jich neváhalo přijít na pomoc postiženým. Chtěli jsme poselství zaměřit právě k tomuto faktu. Slavíme svátky, ale dobře víme, že ne všechno v našem životě je růžové: je mnoho těžkostí, mnoho tragédií. Proto máme na paměti právě trpící, v souladu s principy obsaženými v Nostra Aetate, koncilním dokumentu o dialogu, který povzbuzuje křesťany, aby spolupracovali s příslušníky jiných náboženství, ve prospěch všech bratří a sester. Právě pomoc lidem v nouzi je základním východiskem poselství i smyslem vzájemné spolupráce.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.