Mons. Sako: "Křesťané v Iráku nemají budoucnost"

3.11.2005 

Na synodu chaldejské církve se bude projednávat budoucnost křesťanů v Iráku Baghdát. Budoucnost křesťanů v Iráku a liturgická reforma budou hlavním bodem zvláštního synodu chaldejské církve, který proběhne ve Vatikánu od 8. do 12. listopadu. Setkání chaldejských biskupů z Iráku a jiných zemí proběhne za zavřenými dveřmi. Obvykle se biskupové scházejí jedenkrát do roka, ale naléhavost irácké situace si vyžaduje další synod. První se konal v Iráku na začátku roku.
P. Philip Najim oznámil, že se nebude projednávat pouze irácká situace, ale také reforma chaldejské liturgie a norem. Mons. Louis Sako, chaldejský biskup z Kirkuku, v rozhovoru pro AsiaNews zdůraznil na řešení i jiných otázek: stanovit ?směr postupu? církve a předložit jej vládě, zabývat se problémem emigrace a jak odporovat ?vzrůstajícímu proselytismu evangelické církve v Iráku?. Na toto téma vyjádřil své obavy i patriarcha Emmanuel II. Delly a zdůraznil, že chaldejská církev měla vždy výborné vztahy s evangelickými skupinami v Iráku; zdá se však, že ?novým evangelizátorům?, kteří přišli po válce, jde spíše o nasbírání peněz než o hlásání Evangelia. Těmto třem problémům - pokračuje dále mons. Sako, - ?můžeme čelit pouze my, biskupové z Iráku; spolubratři v Americe a Evropě neznají situaci dopodrobna.?
Podle biskupa je ?dnes hlavním problémem situace křesťanů v Iráku, zvláště s novou Konstitucí, která brání konverzi z islámu a nejasně sjednocuje Chaldejce a Asyřany. Také kritika biskupa je přímočará: ?Naše církev nemá výhled do budoucna, ani na politickou budoucnost země a budoucnost pastorace?. Biskup Sako vkládá naději, že se na Synodu bude vážně projednávat nová Konstituce a dožadování nových změn?.
Dalším problémem je ?agresivní proselytismus protestantských církví, které přišli do země spolu s americkými vojsky? a dodává ? ?Metodisté a presbyteriáni šíří proselytismus mezi katolíky a pravoslavnými: lákají lidi penězi a slibují víza potřebná k opuštění země; slaví mše v arabských nářečích, zatímco my jsme ještě neobnovili liturgii. Náš lid se cítí opuštěn a hledá jistoty v jiných zemích. Jediná pomoc přichází od Chaldejců ve světě, kteří pořádají sbírky a jsou jediní, kteří mohou dělat nátlak na západní země, aby ochránili křesťany v Iráku a na Středním Východě?. Podle některých odhadů od srpna do října 2004 opustilo Irák na 10 ? 40 tisíc křesťanů. Chaldejců v Iráku žije 550 tisíc, dalších 150 tisíc patří k 8 diecézím roztroušeným po celém světě.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.