Mons. Lajolo zhodnotil návštěvu Ruska

8.11.2005 

Z návštěvy Moskvy se vrátil sekretář Svatého stolce pro vztahy se státy mons.Giovanni Lajolo. Tato návštěva proběhla na konci října na pozvání ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova a jejím hlavním účelem bylo prohloubit vzájemné vztahy mezi Svatým stolcem a Ruskou federací. Během návštěvy se mons. Lajolo setkal nejen s katolickými biskupy, ale také s představiteli ruské pravoslavné církve. Již před cestou se mons. Lajolo vyslovil, že případná návštěva papeže v Rusku by byla velkou ekumenickou událostí, velkým povzbuzením pro všechny katolíky v Rusku i pro všechyn obyvatele této země. Po návratu na stejnou otázku odpověděl, že za uskutečnění návštěvy je třeba se modlit a že není překážek, které by mohly odolat vanutí Ducha Svatého.
Jde však spíše o věc budoucnosti, zatímco na pořadu dne jsou praktické otázky týkající se ekumenických vztahů v Rusku. V této souvislosti byla přínosem jednání s metropolitou Kirillem. Oba představitelé se shodli, že na obou stranách je vůle k posílení vztahů bratrských, otevřených a naplněných důvěrou. O některých sporných otázkách nadále jedná společná komise, která byla ustavena před několika lety. Na politické rovině probíhá jednání mezi oběma zeměni na úrovni Apoštolského Nuncia a velvyslance a směřuje k plnému vzájemnému respektu jako svrchovaných mezinárodních subjektů.
Jaké je tedy současné postavení katolické církve v Rusku? Odpovídá mons. Giovanni Lajolo:

?Katolická komunita v Rusku je malá: 600 tsiíc věřících roztroušených na obrovském území mezi obyvateli kterých je 144 milionů, a jsou většinou vyznání pravoslavného. Ale i když je jich málo, mají katolíci v Rusku velkou víru, je to komunita přesvědčená a živá, i když také musí čelit mnoha těžkostem, jako je nedostatek kněží. Tato komunita, která je ovšem také zatížena nelehkými historickými proměnami vztahů k pravoslaví, potřebuje podporu, sympatii a morální oporu všech ostatních katolických kominit v jiných zemích.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.