Nový velvyslanec USA u Svatého Stolce

12.11.2005 

O zásadách všeobecného morálního práva pro budování světa, ve kterém je ctěna důstojnost, život a svoboda každého člověka, mluvil Benedikt XVI. při audienci nového velvyslance Spojených Států u Svatého Stolce Francise Rooneyho.

Při řešení globálních problémů jako je hlad, epidemie nebo bída nestačí jen hospodářské a technické projekty. Důležitá je široká vize, praktická solidarita a odvážné, dalekosahající rozhodnutí v postoji ke složitým etickým otázkám, řekl Papež v promluvě k americkému velvyslanci. ?Věřím, že Americký národ bude nadále stavět ...na takových hodnotách jako je svoboda, poctivost a sebeurčení? ? dodal Benedikt XVI.

Připomněl také více než dvousetletou historii diplomatických vztahů mezi Spojenými Státy a Svatým Stolcem. Vysoce ocenil dialog a spolupráci a vyjádřil naději, že vzájemné vztahy budou prohlubovány a posilovány.

Nový velvyslanec USA, Francis Rooney má 52 let. Je ženatý a má tři děti. Na Georgetown University, vedené jezuity, vystudoval anglickou literaturu, ekonomii a získal doktorát z práva. Je ředitelem dvou velkých firem a blízkým známým prezidenta Bushe.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.