Komunita Sant'Egidio představila projekt proti šíření AIDS

18.11.2003 

V centru scalabriniánských misionářů byl dnes představen jihoafrickým novinářům program Dream, anglická zkratka titulu ?Rozšíření zdrojů farmak proti AIDS a podvýživě), program koncipovaný a uskutečňovaný Komunitou Sant´Egidio.

Jde o sociálně?zdravotnický projekt, který nabízí zdarma diagnostiku, podporu výživy, výchovné programy šířící povědomí o konvenční léčbě běžných infekcí a infekcí pohlavně přenosných chorob.

"Projekt je probíhá v Mozambiku a nyní také v Malawi, Angole, Tanzanii a Guinea-Bissau," vysvětluje pro agenturu Misna mluvčí Komunity Stant'Egidio Mario Marrazzitti. Je to konkrétní a vyzkoušený program, směřující k léčbě AIDS v Africe, který zároveň zaručuje právo na léky a lékařskou péči každé lidské bytosti, navzdory všem slabostem zdravotního systému na tomto kontinentě. "Ukazuje se jako mimořádně účinný především proto, že dovoluje zrychlit terapeutické postupy v oblastech, kde by jinak k terapii vůbec nedocházelo," zdůrazňuje Marrazzitti.

Podle Marrazzittiho je nutné začít s léčbou AIDS v Africe i bez závislosti na velkých mezinárodních fondech, v době, kdy mezinárodní vědecká komunita považuje tento problém za příliš komplikovaný. V první fázi programu Dream pocházela veškerá finanční pomoc z privátních institucí, jako je Caritas Antoniana, sdružení Třicet hodin pro život a dalších.

Na mezinárodní úrovni přispěly fondy z Finska a od Katalánské vlády. Roku 2002 se připojila italská bankovní skupina, která se skrze nadaci Unidea stala hlavním sponzorem projektu.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.