V České republice bude první klášter trapistek

21.11.2005 

Na 21. listopad připadá liturgická památka Uvedení Panny Marie do chrámu a církev slaví Den pro orantibus, tedy řeholní komunity kontemplativního způsobu života.?Ve jménu celé církve vyjadřuji vděčnost všem, kteří zasvěcují svůj život modlitbě v klausuře, a tím poskytují výmluvné svědectví Božímu primátu a jeho království. Vybízím všechny, aby jim byli nablízku svou duchovní i hmotnou pomocí,? zdůraznil papež Benedikt XVI. v promluvě před Anděl Páně v neděli 20.11.
Po prvním klášteru francouzských mnichů ? trapistů v Novém Dvoře vznikne v Česku také první klášter sester trapistek. V závěrečné fázi příprav již je stavba domu pro hosty, kde bude bydlet první desetičlenná komunita sester z mateřského kláštera ve Vitorchianu v Itálii. V této desetičlenné skupině budou 4 sestry české národnosti, jedna z Maďarska a 5 Italek. Dům pro hosty by měl být dokončen na podzim příštího roku a ihned poté začne stavba kláštera a kostela.
?Přijaly jsme výzvu otce kardinála Vlka, který nás pozval, abychom přišly a pracovaly v duchu naší benediktinské řehole pro mravní a duchovní obrodu české společnosti. Patronkou našeho nového kláštera bude Panna Maria, Matka jednoty křesťanů, a protože náš klášter bude stát blízko Vltavy u obce Poličany, ponese jméno Klášter Naší Paní nad Vltavou,? řekla sestra Marie Michaela, která do kláštera ve Vitorchianu přišla z Česka v roce 1996.
Kromě základního poslání, být místem modlitby a ticha, které mohou sdílet i hosté nebo lidé přicházející hledat vlastní duchovní povolání, bude nová komunita klást důraz na ekumenickou spiritualitu. Právě v klášteře ve Vitorchianu jsou totiž uloženy ostatky blahoslavené Marie Grabriely Sagheddu (1914 ? 1939), která jako řeholní sestra obětovala život ve svých 25 letech za jednotu křesťanů.

Zájemci o informace o novém klášteře a jeho hmotnou a duchovní podporu se mohou obracet na klášter ve Vitorchianu ? trappa.vitorchiano@virgilio.it

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.