Nová diecéze a kněžská svěcení ve Vietnamu

22.11.2005 

Benedikt XVI. zřídil novou diecézi ve Vietnamu. Diecéze Ba Ria je vyčleněna z území diecéze Xuan Loc, a patří do církevní provincie Tha´n h-Pho Ho Chi Minh.
Prvním biskupem diecéze Ba Ria jmenoval Svatý otec Thomase Nguyen van Tram Nová církevní územní jednotka leží na jih od Ho-či-minova města, bývalého Sajgonu. Žije v ní dva miliony osob, z nichž katolíci představují zhruba jednu třetinu. Ve 184 farnostech pracuje téměř 250 kněží, 780 řeholních sester a sto řeholníků. Farní kostel Ba Ria zasvěcená apoštolům Jakubovi a Filipovi se stává katedrálou.

Zůstaňme ještě ve Vietnamu
Historickou událostí pro církev tohoto asijského státu bude kněžské svěcení 57 jáhnů v hanojském semináři. Slavnosti plánované na 29. listopadu, bude předsedat prefekt Kongregace pro evangelizaci národů, kardinál Crescenzio Sepe. Komunistická vláda Vietnamu počet kandidátů kněžství kontroluje. Omezuje také počet seminaristů, kteří mohou být každoročně vysvěceni. Přestože se situace od 90. let postupně zlepšuje, každé svěcení musí být schváleno úřadem pro náboženské záležitosti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.