Začal festival duchovní hudby a umění

23.11.2005 

Dnes byl zahájen slavnostní mší svatou ve svatopetrské bazilice IV. ročník mezinárodního festivalu duchovní hudby a umění. Až do 26. listopadu nabídne vrcholná díla duchovní hudby v podání předních světových orchestrů, mezi nimiž jsou letos Londýnský filharmonický orchestr a Vídeňský filharmonický orchestr, která zazní v prostoru římských patriarchálních bazilik.
Při dnešní mši v bazilice sv.Petra zazněly gregoriánské chorály v podání chrámového sboru Cappella Giulia pod vedením Pabla Colina. Zítra vystoupí v bazlice sv.Jana v Lateránu Londýnský filharmonický orchestr s dirigentem Paolo Olmim, v jehož provedení zazní např. Stabat Mater Gioachina Rossiniho. Mezi sólisty budou Luca Aliberti, David Alegret či Manrico Signorini. V pátek zazní Mariánské nešpory Claudia Monteverdiho v bazilice Santa Maria Maggiore a v sobotu zazní například Te Deum Antona Brucknera, vídeňské filharmoniky bude řídit slavný dirigent Seiji Ozawa.
Stane se tak v poslední den festivalu, který bude spojen s inaugurací restaurované kaple sv.Benedikta v Bazilice sv.Pavla za hradbami. Předseda Nadace duchovní hudby a umění, arcibiskup Angelo Comastri, odpověděl redaktorce našeho rozhlasu na otázku, k jakému zdroji míří krása a umění:

?Opravdová krása je čistou láskou, opravdovou a jasnou, protože osoba, která nemiluje, není krásná, byť by na sobě měl jakoukoli masku krásy. Proto je nejkrásnějším bodem lidských dějin chvíle, kdy se láska Boží projevila v dějinách člověka a v spásné oběti Krista dosáhla svého vrcholu. V ukřižování se pak kumuluje všechno zlo, všechno násilí spáchané v dějinách. A nyní, proč je tolik dramatické ukřižování Krista: Protože na všechnu tuto zlobu Kristus odpověděl člověku: Bůh tě stále miluje. A tento skutek lásky je léčivým prostředkem, který uzdravuje lidskou zlobu a vrací lidství krásu, kterou pro něj Bůh zamýšlel.?

Měla by se církev vrátit k historické hudbě?
Jistě, gregoriánský chorál je starým dědictvím, které však nezestárlo, protože to, co způsobuje stárnutí, nejsou roky, ale ztráta obsahu. Gregoriánský chorál je obrovským bohatstvím, a církev to ví. Proto se musí stále vracet a čerpat z gregoriánského chorálu, aniž by samozřejmě vylučovala nové formy zpěvu, které jsou také pěkné.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.