Karol Wojtyla byl aktérem revoluce míru, která používá nástroje pravdy a spravedlnosti.?

24.11.2005 

Polské hnutí Solidarita si připomíná výročí 25. let od svého vzniku. O ?svaté alianci? mezi Svatým stolcem, Janem Pavlem II., jeho rodným Polskem a hnutím Solidarnosc se hovoří na konferenci, která probíhá ve Vatikánu. Během této konference vystoupil také kardinál Achille Silvestrini, který uvedl, že papež Wojtyla nikdy neměl pochybnosti o tom, že pravda a dodržování lidských práv a svobod zvítězí, a nepochyboval o tom ani v době stanného práva v roce 1981.
?Papež Jan Pavel II. čelil komunistickému režimu ne na rovině politické, ale morální, z hlediska základních lidských požadavků,? řekl dále kardinál Silvestrini. ?Karol Wojtyla byl aktérem velké události, a to revoluce míru, která používá místo zbraní pouze nástroje pravdy a spravedlnosti.?

O historických a politických souvislostech vzniku Solidarity hovořil také spisovatel a novinář Marco Politi, který upozornil na blízké spojenectví papeže Jana Pavla II. s americkým prezidentem Ronaldem Reaganem. ?Bylo to spojení strategické, které mělo za následek rozpad komunistického bloku v 80. letech. Ani Solidarita by nenabyla takové síly a národní jednoty, kdyby nebylo polského papeže,? uvedl Politi, který přisuzuje Janu Pavlu II. také velkou politickou prozíravost. ?Ale nebyl to ideolog, byl to mystik, který dobře věděl, že se vznikem Solidarity začíná nová etapa vývoje, které komunismus nedokáže vzdorovat,? řekl Marco Politi.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.