Jednání mezi Vatikánem a Izraelem postupují

25.11.2005 

Jak oznámila agentura Asia News, včera se v Israeli setkaly delegace Svatého stolce a Israelské vlády, které tvoří stálou bilaterální komisi. V závěrečném dokumentu z tohoto jednání se uvádí, že pokračující dialog mezi oběma státy je na vzestupu.
Jde o první komuniké tohoto druhu, které bylo vydáno od 20. dubna. V prohlášení agentury AsiaNews se uvádí, že atmosféra na jednání o důležitých tématech byla srdečná a obě strany pohlížejí s nadějí na další setkání, která jsou na programu. Posílení vzájemných vztahů si přeje také papež benedikt XVI., který na toto téma hovořil minulý týden při setkání s israelským prezidentem Moshe Katsavem. Prezident Katsav přislíbil svatému Otci, že urychlení a zkvalitnění rozhovoru je jeho přáním.
Podle Základní dohody z r.1993 Svatý stolec plně uznal nový stát Israel, s nimž navázal také diplomatické vztahy. Pokračující rozhovory na základě této dohody směřují zejména k tomu, aby se vyjasnily právní nároky Israele na užívání toho, co bylo majetkem církve do roku 1948.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.