Papež přislíbil návštěvu Čenstochové

28.11.2005 

Návštěvu Ad limina Apostolorum zahájila druhá skupina polských biskupů. Tvoří ji 43 biskupů zejména z jižního Polska. Hovoří katowický metropolita, arcibiskup Damian Zimoń:

?Na začátku adventu jsme druhou skupinou polských biskupů u Svatého otce Ad limina Apostolorum. Velmi na nás působí to, že poprvé nemáme mezi sebou Jana Pavla II., ale vstřícnost Benedikta XVI. a to, že neustále vzpomíná na svého předchůdce, nás naplňuje ohromnou radostí. Všichni se budeme společně modlit za jeho, co možná nejrychlejší, beatifikaci.?

Dnes Benedikt XVI. přijal na soukromých audiencích 6 biskupů ze tří diecézí tvořících Čenstochovskou metropoli. Hovoří tamní arcibiskup Stanislaw Nowak:

?Protože metropole začíná od písmena C přišli jsme na řadu jako první. Byl jsem tedy prvním z biskupů druhého turnusu, který se setkal se Svatým otcem. Mluvili jsme poměrně dlouho, francouzsky, protože v tom jazyku se mi mluví nejlépe. Svatý otec poslouchal trpělivě, s velkou radostí vzpomínal na Čenstochovou, protože ? jak mi připomněl ? ji dvakrát navštívil. Pak se ptal na určité věci ohledně diecéze. Rozhovor byl velmi milý a já sám jsem byl velmi potěšen - nevím, zda o tom smím mluvit - ale pokorně jsem ho poprosil a on odpověděl, že všechno nasvědčuje tomu, že bude v Čenstochové, možná jen krátce, ale řekl mi, že ano.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.