Kultura života a trest smrti

30.11.2005 

Dnes se na celém světě připomíná Mezinárodní den měst pro život, do něhož je zapojeno 500 světových metropolí na pěti kontinentech, spojených v jasném požadavku za zrušení trestu smrti.
Také katolická Církev v Americe pokračuje v úsilí o odstranění trestu smrti, který je dosud v mnoha státech Unie uplatňován. Výmluvné gesto v tomto směru učinil arcibiskup Baltimore kardinál William Keeler, který v pondělí navštívil vězně odsouzeného k trestu smrti ve státě Maryland. Rozsudek bude vykonán 5.prosince. Wesley Baker byl odsouzen v roce 1991 za vraždu, a všechno úsilí advokátů o zmírnění trestu zatím nevedlo ke zdárnému konci. Kardinál Keeler vyjádřil odsouzenému vězni solidaritu všech biskupů státu Maryland a informoval ho o nové iniciativě biskupů za odvrácení rozsudku. Ve stejný den arcibiskup Keeler společně s kardinálem McCarrickem a mons.Michaelem Saltarellim odeslal žádost o zmírnění trestu guvernérovi státu Maryland Robertu Ehrlichovi, který je známým zastáncem trestu smrti.
Návštěva arcibiskupa u odsouzeného byla s vděčností přijata hnutími, které se zasazují o odstranění trestu smrti. Arcibiskup při této příležitosti zdůraznil, že je třeba využít každý okamžik k tomu, aby se ?bránil lidský život?.

Biskupové v Americe usilují o zrušení trestu smrti již více než 25 let. Na podzimním zasedání americké biskupské konference ve Washingtonu zveřejnili novou deklaraci na toto téma s názvem: Kultura života a trest smrti. V textu se uvádějí hlavní námitky a zásadní argumenty proti absolutnímu trestu s odvoláním na učení Katechismu katolické církve, Kompendium sociální nauky Církve a encykliku Evangelium života. ?Tento trest,? uvádí se v prohlášení, ?je nelidský, často se zneužívá, neodpovídá principu spravedlnosti a nepatří do společnosti, která disponuje mnoha alternativními způsoby obrany proti kriminalitě. Odtud musí opět vyjít rozhodný krok k budování kultury života.?

K městům protestujícím proti trestu smrti se připojí také Řím. Hlavním iniciátorem podpůrných akcí zde je Komunita San Egidio. Její mluvčí, Mario Marazziti, odpověděl na otázku, v kterých zemích je situace v tomto směru nejhorší:
?Zemí, kde se trest smrti nejčastěji vykonává, vzhledem k počtu obyvatel, je Singapur. Po Singapuru pak Čína. Tam se za jeden rok vykoná více než polovina rozsudků z celosvětového počtu. Je to asi 4,5 tisíce rozsudků, o kterých se ví, a v Číně je to asi 3,5 tisíc.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.