Jezuitská výročí

2.12.2005 

Slavnostními nešporami slavenými dnes večer v katedrále v Pamploně byl zahájen rok, v němž si Tovaryšstvo Ježíšovo připomene kromě 500. výročí narození sv.Františka Xaverského také 450 let od smrti zakladatele jezuitského řádu sv.Ignáce z Loyoly a rovněž 500. výročí narození bl. Petra Fabera. Slavnostní liturgii v Pamploně přesedá zdejší arcibiskup, mons. Fernando Sebastian Aguilar společně s generálem jezuitů P.Hansem Peterem Kolvenbach.

Kým jsou pro nás dnes zakladatelé jezuitského řádu? "Od počátku byli tito první jezuité lidmi na cestě, kteří nesli ideál ? větší slávu Boží ? do nejvzdálenějších končin, posilňováni duchovními cvičeními," uvádí jezuita P.Bartolomeo Sorge.

Na otázku, jakou syntézu dnes můžeme z ignaciánské spirituality vytvořit, aby oslovila dnešního člověka, Sorge odpověděl citací papeže Pavla VI., podle kterého je "se identita jezuity nachází v "obdělávání" nejtěžších území, tedy těch, kde je nejvíce problémů. Potýkat se s těžkostmi politickými, sociálními, kde se střetají kulturní modely, kde se člověk rodí, žije, umírá a myslí, všude tam jsou jezuité povoláni. Tedy náš ideál ? k větší slávě Boží ? je ten, abychom byli předvojem evangelizace, být námořníky církve, námořníky Božími," vysvětluje Sorge.

Jezuitů je dnes na celém světě kolem 20 tisíc, působí ve 113 zemích světa, mají v péči okolo 100 univerzit a snaží se formovat každoročně až 2 miliony studentů, říká k současnému stavu díla sv.Ignáce pater Bartolomeo Sorge.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.