Situace v Kongu je stále kritická

5.12.2005 

Nepokoje v Demokratické republice Kongo stále pokračují. Po usmíření v roce 2002 a dosažení stabilnější situace s jednotkami z Rwandy a Ugandy, je humanitární situace na severovýchodě země, v Katanga, i nadále kritická. Informují o tom ?Lékaři bez hranic? a udávají, že v uplynulých dnech zhruba 3 tisíce lidí z táborů v Mazwombe bylo nuceno uprchnout před dalším ozbrojeným útokem ze strany místních povstalců. Se situací nás blíže seznámí Gianfranco De Maio, odpovědný vedoucí organizace Lékaři bez hranic:

Obyvatelstvo zatím nemělo možnost vrátit se do svých osad, a proto jsme zřídili uprchlické tábory. V celé oblasti jsou vážné problémy se zásobováním potravin, což se samozřejmě projevuje na zdravotním stavu obyvatel. Nedávný průzkum v různých částech země prokázal, že oproti r. 2001 se situace dokonce zhoršila a úmrtnost dětí v oblasti Chilwa je 4 z 8. Když uvážíme, že maximální hranice katastrofy jsou dvě, znamená to, že máme před sebou dvojnásobnou katastrofu. Situaci zhoršuje i přítomnost ozbrojených jednotek, které nesložily zbraně, usilují o kontrolu země a terorizují tak místní obyvatelstvo.

Kdo bojuje v Katanga?

Jsou tam ozbrojené jednotky nesoucí jméno Mai-Mai, které bojují proti nejmocnějším. Předtím to byli rebelové nakloněni rwandské vládě, nebo ještě rwandesi za doby okupace, dnes to jsou vládní. Prvního prosince jsme pomohli 3. tisícům uprchlíků. Byli nečekaně napadeni a nebyli to vojáci. Problém je v tom, že když zaútočí rebelové, vládní strana odpoví protiútokem a obyvatelstvo se snaží ukrýt v pralesích, které leží bokem a kam není možno dopravit zásoby.

Jaké jsou humanitární podmínky obyvatelstva?

Jsou strašné. Je ale jasné, že v tak nestabilním prostředí, všechny místní přírodní zdroje, nerostné i zemědělské, využívají ke svému prospěchu ti, kteří mají prostředky a brání se tomu, aby se nastolil mír, protože jim situace vyhovuje. Například bohaté doly v Katanga a nerostné bohatství patří úzké bohaté vrstvě, která se brání příměří.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.