Ve Vatikánu probíhá světový kongres o právech migrantů a uprchlíků

20.11.2003 

Výzva státům, aby přijaly a respektovaly Mezinárodní dohody o ochraně uprchlíků a migrantů, z nichž poslední je Dohoda o ochraně práv zahraničních dělníků a jejich rodin, která platí od 1. července roku 2003. To je stručný souhrn projevu Svatého otce, který zazněl dnes dopoledne k 350 účastníkům světového kongresu o právech migrantů a uprchlíků pod vedením předsedy úřadu, kardinála Stephena Fumia Hamaa. Ten v těchto dnech ve Vatikáně organizuje Papežská rada pro migranty a uprchlíky.

Jan Pavel II. připomněl všem společnostem civilizovaného světa a všem křesťanům jejich odpovědnost uznat práva a respektovat lidskou důstojnost těchto bratří.

Na celém světě je celkem 175 miliónů migrantů a 40 miliónů uprchlíků žije mimo svou zemi.

"Zasadit se o dobro tolika mužů a žen, kteří pro nejrozmanitější důvody nežijí ve svých zemích představuje široké pole pro novou evangelizaci, k níž je povolána celá církev," uvedl papež. "Tento úkol všímat si migrace tolika rodin, ať dobrovolné nebo nedobrovolné, je velmi důležitý. Církev se snaží odpovědět na znamení doby a proto Papežská rada připravuje Instrukci, která vyznačí duchovní a pastorační potřeby migrantů a uprchlíků a představí fenomén migrace jako cestu k dialogu, k míru a k hlásání evangelia," zdůraznil Svatý otec.

"V tomto prostředí je třeba věnovat zvláštní pozornost ekumenickému aspektu migrace, s poukazem na křesťany, kteří nejsou v plném společenství s katolickou církví, a zároveň mezináboženskému rozměru se zvláštním zřetelem na muslimy," prohlásil Jan Pavel II.

Svatý otec v závěru předestřel pastorační program otevřený novým podnětům, ale vždy pozorným k povinnostem pastoračních asistentů v plné spolupráci s hiearchií.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.