Papež přijal delegaci Světové rady metodistů

9.12.2005 

Od 4. do 10. prosince je v Římě je na návštěvě delegace Světové metodistické rady. Vede ji její předseda, biskup Sunday Mbang z Nigérie a generální sekretář Metodistické rady George Freeman z USA. Dnes přijal delegaci také papež Benedikt XVI.

Hnutí metodistů vzniklo v 18. století na základě díla anglikánského pastora Johna Wesleye s cílem náboženského a sociálního Probuzení. Hnutí se rozšiřuje nejprve v Anglii a Severní Americe, a potom ihned v Evropě a zbytku světa. Církev metodistů zůstane ?episkopální?, protože je řízena biskupy, ti však nemají takové postavení jako biskupové v církvi katolické nebo anglikánské. Zvláštní charakteristikou metodistů je to, že kromě svěcených kazatelů mají také početnou skupinu laických kazatelů, mezi nimiž jsou teologicky vzdělaní muži i ženy, kteří plní důležitý úkol při evangelizaci.
Také v metodistickém světě vznikalo mnoho schizmat, především z důvodů morálních otázek (např. problém otroctví v USA). V 19. století se metodistické odnože opět spojují a v roce 1932 vzniká Metodistická Církev v Anglii, v roce 1968 Spojená metodistická církev v Americe, která má 8,5 milionu členů. V některých zemích se metodisté v průběhu pozdějších let sjednotili s různými jinými protestantskými denominacemi. Pokus o sjednocení Metodistické církve a Církve anglikánské však skončil v roce 1972 neúspěšně. Na celém světě je dnes asi 50 milionů metodistů.

Světová metodistická rada rozvíjí dialog s katolickou církví od roku 1967. Tento dialog má svou strukturu, vždy po pěti letech se výsledky předkládají pro schválení radě, která je zvolena na následující období. V poslední době se vedou jednání o tom, že metodisté přistoupí ke společné Deklaraci o Učení o Ospravedlnění, kterou uzavřela katolická církev a Světová luterská federace

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.