První pastorační návštěva Benedikta XVI. v římské farnosti

14.12.2005 

Příští neděli navštíví Benedikt XVI. římskou farnost Panny Marie Utěšitelky v Casalbertone, kde bude sloužit mši svatou v 9.30. S jakými pocity očekávají kněží a věřící této farnosti první pastorační návštěvu papeže v římské diecézi nám poví duchovní správce farnosti, pater Enrico Pomili:

Máme zvláštní důvod k tomu, abychom byli Svatému otci vděční. Vždy udržoval krásné vztahy s naší farní komunitou, a nejen proto, že byl kardinálem s titulárním kostelem v naší farnosti. Pokaždé, když mu to dovolil čas, nás přišel navštívit, předsedal liturgiím při slavnostech, biřmování? Zkrátka, jeho vztah k nám byl prostý, srdečný a rodinný. Jsme tedy šťastní a vděční, že nás přichází navštívit nyní jako papež, protože to vnímáme také jako zvláštní pozornost, kterou nám prokazuje.

Před deseti lety navštívil vaši farnost Jan Pavel II. S jakými pocity vzpomínáte na jeho návštěvu?

Bylo to právě 2. dubna 1995. Přesně deset let poté Jan Pavel II. zemřel. Vzpomínáme na obrovské a srdečné přijetí ze strany lidí. Byla sloužena mše pod širým nebem. Samozřejmě všechno, co říká Svatý otec, je stále pěkné. Vzpomínám na zvláštní moment při homilii, když vzpomněl na svého věrného spolupracovníka, kardinála Josepha Ratzingera, který byl také liturgii přítomen. Velmi na nás zapůsobilo, když jsme viděli, jak je spolupráce a harmonie mezi papežem a prefektem Kongregace pro nauku víry pevná a těsná.

Připravili jste pro Svatého otce nějaký speciální dar?

Věnujeme mu sbírku peněz na podporu díla a charitativních akcí Svatého Otce, a také obraz Panny Marie Utěšitelky, jako památku na naší farní komunitu.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.