Hledat Ježíšovu vůli, i když neodpovídá našim lidským plánům

15.12.2005 

Benedikt XVI. vyjádřil radost z obnovení katolicko-pravoslavného teologického dialogu. Při dnešní audienci dvacetičlenného koordinačního výboru této komise, Svatý otec zdůraznil, že v ekumenickém dialogu je potřeba konkrétních kroků. Věřící musí především v modlitbě prosit Pána o jednotu, protože ta je v první řadě Božím darem.

?K plné jednotě lze dojít skrze společenství v pravdě a lásce. Nesmíme se spokojit s mezistupni ? zdraznil Svatý otec ? naším úkolem je bezustání, odvážně, poklidně a pokorně hledat vůli Ježíše Krista, i když by neměla odpovídat našim lidským plánům.?

?Uskutečnění plné jednoty církve a smíření křesťanů ? pokračoval dále Benedikt XVI. ? nadejde pouze tehdy, podřídíme-li svou vůli Bohu. Pravě tento cíl musí zaměstnávat jak pastýře tak teology našich společenství, každého v roli, která mu přísluší.?
Abychom mohli pokračovat po cestě jednoty, řekl dále Svatý otec ? musíme přiznat, že naše síly jsou slabé. Potřebujeme Boží pomoc, protože jednota je v první řadě Božím darem.

Benedikt XVI. vyjádřil potěšení z obnovení prací komise pro katolicko- pravoslavný dialog, po stagnaci v minulých letech. Za dva hlavní cíle označil Papež jednak odstranění přetrvávajících rozdílů, a pak obnovení plné jednoty, která je ? jak řekl ? nezbytná pro společenství Kristových učedníků.

Papež dále připomněl důležité kroky ekumenického dialogu, počínaje koncilním dekretem Unitatis redintegratio a historickým setkáním Jana Pavla II. s konstantinopolským patriarchou Dimitrijem I. v roce 1979.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.