Na svatopetrském náměstí byl rozsvícen vánoční strom

17.12.2005 

Svatý otec Benedikt XVI. dnes přijal delegaci poutníků z Horního Rakouska, která mu přivezla vánoční jedli. Ta byla již v minulých dnech postavena na svatopetrském náměstí a dnes vpodvečer byla osvětlena. Rakouskou delegaci vedl hornorakouský hejtman Josef Pühringer, a mezi členy delegace byl také biskup z Linze Ludwig Schwarz. Vánoční strom pochází z okolí města Eferding, je vysoký 30 metrů a váží 7 tun. Tím, kdo rozsvítil strom, byl jedenáctiletý chlapec Jurgen Lengauer, který v létě zachránil život dvouletého bratra, který se topil v bazénu.

V promluvě při audienci Svatý otec uvedl:
?Tento majestátní vánoční strom zůstane na náměstí až do konce vánočních svátků. Bude obdivován velkým množstvím poutníků, kteří z různých částí světa přicházejí do Vatikánu. Děkuji vám, drazí přátelé, za tento vánoční strom i za další menší, které ozdobí Apoštolský palác a různá místa ve Vatikánu. Těmito vašimi vzácnými dary jste chtěli projevit duchovní blízkost a přátelské vazby, které již tak dlouho spojují Rakousko a Svatý stolec v duchovní křesťanské tradici, kterou obohacujete svými kulturními hodnotami, literaturou, uměním. Chtěl bych vás ujistit, že papež je vám nablízku a svou modlitbou doprovází na cestě křesťanské komunity a všechny lidi v Rakousku.?

V závěru pak Svatý otec popřál všem členům rakouské delegace a všem obyvatelům Rakouska radostné prožití Vánoc a udělil jim zvláštní apoštolské požehnání.
Kromě vánočního stromu ozdobí svatopetrské náměstí uprostřed Berniniho kolonády také jesličky. Výjev s postavami znázorňujícími událost Kristova narození zabírá prostor široký 25 metrů a vysoký 9 metrů. První Betlém na náměstí před Vatikánskou bazilikou byl postaven na přání Jana Pavla II. v roce 1982. Použitý materiál má vždy symbolický význam: voda znamená počátek nového života, oheň je znamením šíření světla a tepla z narození Spasitele. Ze sedmnácti figurek devět pochází přímo z Jesliček, které postavil sv.Vincenc Pallotti r. 1842 v kostele sv.Ondřeje della Valle. Dalších osm bylo doplněno v průběhu pozdějších let. Jesličky budou slavnostně osvíceny večer 24. prosince.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.