Soustrastný telegram tureckému premiérovi

21.11.2003 

?Vražedné násilí je projevem pohrdání lidmi a humanitou. V napětí, které proti sobě staví osoby a skupiny lidí, je jedině dialog cestou hodnou člověka.? To jsou slova Jana Pavla II. v kondolenčním telegramu adresovaném tureckému premiérovi Erdoganovi po včerejších tragických atentátech v Istambulu.

Svatý otec ujišťuje obyvatele Turecka o své duchovní blízkosti, ?prosí Všemohoucího Boha, aby do svého království světel přijal zemřelé a dal sílu a odvahu postiženým, jejich rodinám a všem, kdo přicházejí na pomoc ve zkouškách, kterými procházejí?. V telegramu podepsaném kardinálem státním sekretářem Angelem Sodanem se zdůrazňuje, že ?Svatý otec rozhodně odsuzuje teroristické akce, které slepě zasahují nevinné obyvatelstvo?. Papež se modlí také o osvícení svědomí těch, kdo spolupracují na terorismu, ?aby se s odvahou vydali na cestu míru?.

Po včerejších atentátech v Istanbulu, které si vyžádaly životy 27 osob, mezi nimi i britského konsula Rogera Shorta, a 450 zraněných, následuje dnes první zatýkání. Během pěti dnů padlo v tureckém městě za oběť terorismu více než padesát lidí. Zároveň se ukazuje, že teroristická síť je připravena rychle reagovat na geograficky odlehlých místech: Riád, Násiríja, Istanbul. O reflexi dramatického nárustu terorismu jsme požádali mons. Giampaola Crepaldiho, sekretáře Papežské rady Iustitia et Pax:

?Uvedl bych dva aspekty. Jedním je, že tito teroristi mají jako svůj ideologický základ náboženský fundamentalismus. Druhý je, že terorismus už není fenoménem ohraničeným v určitých oblastech, ale stává se globálním problémem ? a na globální úrovni se s ním bojuje. Jak bojovat účinně proti terorismu? Bude třeba vypracovat strategii. Již nyní jsou ale některé věci zřejmé. Především ? odsouzení náboženského fanatismu. Svatý otec během dvou závažných setkání v Assisi, roku 1986 a 2002, zdůraznil, že náboženství nesmějí být a ze své přirozenosti nejsou zdrojem konfliktu a nenávisti, ale mají být velkými zdroji míru, hledaní cest dialogu, vzájemného porozumění a úcty. Dále bude třeba revidovat mezinárodní právo, aby vzalo v potaz tento fenomén, který uniká současné mezinárodní legislativě. Poslední věcí je rozvíjet smysl pro solidaritu, zvlášť vůči těm lidem, kteří byli zasaženi, jejich rodinám a zemím ? a konečně modlit se za to, aby se Pán, který je Všemohoucí a Dobrý, dotkl srdce těchto vrahů a přivedl je na cestu dobra.?

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.