Výměna pastoračních zkušeností na programu Světového kongresu o migraci

21.11.2003 

?Rozdílnosti v ekonomickém rozvoji národů?, které nejsou solidární, ?zůstávají časovanou bombou v hodinářství v mezinárodním řádu a proto jsou potenciální příčinou konfliktů, migrace, masových exodů lidí a důvodem stále rostoucího počtu uprchlíků.? To jsou slova mons. Monesgwa Pasinya, předsedy rady episkopátů Afriky a Madagaskaru, obrácená proti tomu, co africký biskup označil jako hlavní příčinu ochuzení rozvojových zemí a masového exodu tisíců lidí: čili ?světového a globalizovaného politického a socio-ekonomického řádu?. Projev mons. Pasinya otevřel čtvrtý den prací světového kongresu, který probíhá v Augustiniánu.

Včera kardinál Raffaele Martino, předseda papežské rady Iustitia et Pax, uvedl den duchovní úvahou o eucharistii a nedělní liturgii jako privilegovaném místě setkání Boha a člověka. Reflexe byla zaměřená na Zelený čtvrtek a na nové přikázání vzájemné lásky, které je pro církev dobou setkání s Pánem skrze bratra emigranta anebo uprchlíka.

Po včerejší audienci u Svatého otce dnes dopoledne více než 300 účastníků kongresu pokračovalo ve vzájemné výměně pastoračních zkušeností, které jsou na každém kontinentu rozmanité. Kněží, řeholnice, laici ? všichni odborníci na migraci ? se střídají u kulatých stolů, které poznamenaly práci dnešního dopoledne. Mluvilo se o duchovních iniciativách pro imigranty Severní a Jižní Ameriky, o práci v Thajsku, o projektech pro uprchlíky v Africe a v Asii, o jevu masové migrace, který byl probírán z různých pohledů. Mons. Renato Ascensio León, předseda biskupské komise pro migraci při Mexické biskupské konferenci mluvil o úkolu křesťanů být v první linii ve službě těm, kteří jsou nuceni opustit vlastní zemi.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.