Listy k setkání Taizé připomínají osobnost bratra Rogera

28.12.2005 

Jak je zvykem, poselství k Evropskému setkání mládeže adresovali bratřím z Taizé představitelé řady církví a institucí.
Benedikt XVI. vyjadřuje přání, aby setkání v Miláně přispělo k navázání vztahů, z kterých roste pokoj a porozumění mezi lidmi. V poselství představenému komunity, br. Alosovi, papež zmiňuje životní příklad bratra Rogera a Jana Pavla II. Oba učí mladé našeho kontinentu svědčit o Kristově pokoji. ?Pán Ježíš nás vyzývá k odpuštění, které je znamením dokonalé lásky? ? napsal účastníkům milánského setkání Benedikt XVI.
Zakladateli komunity z Taizé vzdal hold také konstantinopolský patriarcha Bartoloměj I. Nejvyšší duchovní představitel pravoslaví napsal, že milánské setkání mladých křesťanů různých vyznání probouzí naději pro Evropu.
Moskevský patriarcha Alexej II. vyzval mládež k vnitřní obnově a k důslednému následování Krista, jediného zdroje pokoje, lásky a útěchy.
K osobnosti bratra Rogera se vrací ve svém listu canterburský arcibiskup Rowan Williams. ?Jeho přítomnost a modlitba jsou nyní silnější a zřejmější než dřív,? podotýká nejvyšší představitel anglikanismu.
A konečně poselství k milánskému setkání zaslal také generální sekretář OSN, Kofi Annan. Zdůraznil úlohu mladých lidí v budování spravedlivějšího světa. Vyzval k otevřenosti pro druhé a k úctě ke všem kulturám a civilizacím. Také on poukázal na příklad bratra Rogera, který celý svůj život sloužil pokoji, dialogu a smíření.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.