Diskuse kolem vystupování z církve

28.12.2005 

Vlnu diskusí vyvolal v Německu vatikánský list k sňatkům osob, které vystoupily z katolické církve. Jak je známo řada osob opouští katolickou církev v Německu, aby se vyhla placení církevní daně. Některých důsledků tohoto jednání se dotýká list Papežské rady pro právnické texty adresovaný biskupovi Rottenburgu a Stuttgartu. Přestože nese datum 3. května, byl zveřejněn teprve v minulých dnech v Münsteru v komentáři ke Kodexu kanonického práva.
List vatikánské rady je odpovědí na dotaz biskupa Gebharta Fürsta. Ten se dotazoval zda muž, který vystoupil z katolické církve a uzavírá manželství s evangeličkou, je vázán kanonickou formou katolického manželství.
Podle Kodexu kanonického práva (Kánon 1117) je kanonická forma závazná, pokud alespoň jedna ze stran uzavírajících sňatek byla pokřtěna v katolické církvi nebo do ní přijata a nevystoupila od ní formálním aktem. Papežská rada pro právnické texty vysvětluje, že v případě ?vystoupení z církve?, o kterém je řeč v citovaném kánonu, nejde o ?právně-administrativní? prohlášení. Musí být ?formálním aktem?, vykonaným osobně, vědomě a dobrovolně před biskupem nebo knězem a jeho cílem musí být odloučení od víry, svátostí a pastoračního vedení církve. Musí tedy jít o odpad od víry, herezi nebo schisma. Nechuť platit církevní daň a s tím spojené prohlášení před soudem nebo obecním úřadem nestačí. I na toho, kdo vystoupil z církve na základě podobného občanského aktu, se tedy vztahuje povinnost zachovat katolickou formu manželství.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.