Počet mučedníků se oproti loňskému roku zdvojnásobil

31.12.2005 

V uplynulém roce dalo život za víru dvakrát víc osob než loni. Celkem 26 duchovních i světských osob zemřelo mučednickou smrtí v roce 2005. Uvedla to zpráva misijní agentury Fides spojené s Kongregací pro evangelizaci národů. U našeho mikrofonu je prefekt tohoto vatikánského úřadu, Kardinál Crescenzio Sepe:

?Před tím, než budeme mluvit o číslech, bych chtěl říci, že svědectví mnoha misionářů a tečh kdo dali život Kristu, patří k samotné přirozenosti církve. Ve dvou tisíciletích jejích dějin nebyl ani rok, kdy by církev nemohla zapsat do svého martyrologia ty, kdo obětovali své životy. V letošním roce 2005 bohužel zaznamenáváme téměř dvojnásobný počet mučedníků než v roce 2004. Jsou mezi nimi biskupové, kněží, řeholníci, řeholnice i laici. Jsou to misionáři ad gentes, ti, kdo odešli evangelizovat, svědčit o Kristu bratřím, kteří ho ještě neznají, jsou to lidé, kteří na různých místech, z různých příčin a v různých situacích zemřeli kvůli své příslušnosti ke katolické církvi, ke kněžství nebo k řeholi.?

Nejvíc osob přišlo o život kvůli své příslušnosti k církvi na americkém kontinentu: 8 kněží a čtyři řeholníci. V tom ohledu je nejnebezpečnější zemí Kolumbie, kde zahynuli 4 kněží a jedna řeholnice. Další lidé umírali pro víru v Brazílii, Mexiku a na Jamajce.
V Africe letos smutná statistika zahrnuje jednoho biskupa, šest kněží a jednoho laika. Země, ve kterých zemřeli, jsou Demokratická Republika Kongo, Keňa, Kongo Brazzaville a Nigérie.
Agentura Fides připomíná případ konžského kněze Francoise Djikula. Ten byl brutálně zavražděn se svým laickým spolupracovníkem, když se pokoušel přesvědčit jednoho z členů povstaleckého hnutí Mai Mai ke složení zbraní.
Mučedníci nechyběli ani na asijském kontinentu. V roce 2005 byli tři kněží zavražděni v Indii a jeden v Indonézii. Agentura Fides připomíná také dva kněze ? mučedníky z Evropy, první pracoval mezi emigranty v hlavním městě Belgie, druhý přišel o život v ruském Briaňsku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.