Nový pomocný biskup pro Vroclavskou arcidiecézi

5.1.2006 

Benedikt XVI. jmenoval P. Andrzeje Siemieniewského pomocným biskupem Vroclavské arcidiecéze. Doposud byl biskupským vikářem pro stálou formaci kněží a vedoucím katedry spirituální teologie na Papežské teologické fakultě ve Vroclavi. Po zveřejnění nominace P. Siemieniwski pro polskou sekci našeho rozhlasu řekl:

?Tady jsem se narodil a vyrostl. Absolvoval jsem kněžský seminář ve Vroclavi a moje kněžská a pastorační služba probíhala v této diecézi. A co mám nejradši? Pastorační práci, také v hnutích jako je například charismatická obnova. Byl jsem v kontaktu také s hnutími jako je Oáza nebo neokatechumenát. Před deseti lety jsem byl jmenován církevním asistentem společenství Hallelujah, společenství obnovy v Duchu svatém. Bylo to velmi poučné, zvlášť pokud jde o spolupráci s laiky - mohl jsem se od nich učit apoštolské horlivosti. Ptáte se na oblíbenou formu odpočinku ? tak tedy ? kolo a výpravy do hor.
Mým záměrem je naplnit to, k čemu jsem byl povolán ? tedy být pomocníkem otce arcibiskupa. Budu snažit plnit tuto službu co možná nejlépe.?

P. Andrzej Siemieniewski má 48 let. Na kněze byl vysvěcen roku 1985. Dva roky pak působil jako kaplan ve Svídnici. Doktorát z teologie získal na Papežské univerzitě sv. Tomáše Akvinského, tzv. Angelicu, v Římě. Po návratu do Polska v roce 1991 byl 7 let duchovním otcem vroclavského semináře a zároveň přednášel na tamní teologické fakultě. Od roku 1997 stojí v čele katedry spirituální teologie. Roku 2004 byl jmenován řádným profesorem.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.