Papež: Komunistická ideologie prohloubila rozpory

25.11.2003 

Památku milionů obětí hladomoru na Ukrajině, zrežírovaného před 70 lety sovětskou vládou, uctil Jan Pavel II. v listě adresovaném lvovkým kardinálům Lubomíru Huzarovi a Marianu Javorskému. "Cílem těchto oslav je posílit lásku k vlasti a nejsou namířené proti jiným národům. Mají oživit vědomí důstojnosti každého člověka bez ohledu na to, k jakému národu náleží," stojí mimo jiné v listu.

Svatý otec dále připomíná velký počet obětí komunistického režimu: "Strašná smrt hladem, která potkala miliony lidí na Ukrajině byla činem zhoubné ideologie, která po celé 20. století působila utrpení v mnoha částech světa."

Politiku tehdejší sovětské vlády shrnul Pius XI. v encyklice Divini Redemptoris. Poukázal na odpovědnost systému, který potlačoval práva člověka, jeho důstojnost a svobodu.

Na znamení blízkosti ke všem, kdo trpěli následkem dramatických událostí před 70 lety Jan Pavel II. píše: "Chci znovu potvrdit nezbytnost zachovat památku na tyto události, abychom mohli ještě jednou společně zopakovat: Ať se to nikdy znovu nestane!"

"Komunistická ideologie přispěla k prohloubení rozporů také ve společenském a náboženském životě," připomíná papež. "Proto je dnes třeba usilovat o smíření." Jedině tak bude možné podle papežových slov uctít oběti, které patří celému ukrajinskému národu. Ukrajincům bylo svěřeno bdít nad východní křesťanskou tradicí a nést odpovědnost za smíření civilizace. V tom spočívá zvláštní přínos, který má Ukrajina vnést do stavby "společného evropského domu", ve kterém má každý národ "nalézt náležité přijetí a respekt ke svým vlastním hodnotám," podotýká Svatý otec.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.