V neděli se slavil 53. světový den lepry

30.1.2006 

V souvislosti s 53. Světovým dnem malomocných, který připadl na poslední lednovou neděli, vzpomenul papež Benedikt XVI. tuto událost také po včerejší modlitbě Anděl Páně.

Jaká je situace nemocných a jakého počtu dosahují dnes se zeptal náš redaktor vedoucího Asociace přátel Raoula Follereau, doktora Sunila Deepaka:

Z posledních zpráv Světové zdravotnické organizace ze srpna 2005 vyplývá, že v roce 2004 bylo diagnostikováno přibližně 400 tisíc nových případů onemocnění leprou. Nemáme ještě kompletní údaje z r. 2005, ale předpokládá se, že během tohoto roku došlo k výraznému poklesu nově onemocněných. Z podrobnějších údajů dále vyplývá, že k poklesu malomocných došlo především v Indii, zatímco v Africe a Brazílii zůstal počet nově nakažených nezměněn. Tato situace vyvolala znepokojení. Většina indických lékařů si myslí, že někteří indičtí představitelé usilují za každou cenu o ?odstranění malomocenství do roku 2005? a naléhají na lékařské pracovníky, aby neregistrovali nové případy onemocnění leprou. Takový druh politiky však může v budoucnosti znesnadnit boj proti této nemoci. Světová zdravotnická organizace si je vědoma tohoto nebezpečí a proto přišla s novou globální strategií v boji proti malomocenství na období 2006 až 2010. Nehovoří se již o strategii ?odstranění? lepry, ale zdůrazňuje se důležitost vytvoření kvalitních služeb ve zdravotnických zařízeních, aby se mohla provádět diagnostika a léčba malomocenství.

Kde se dnes nejvíce vyskytuje malomocenství?

Téměř ve všech zemích světa, včetně Ameriky a Evropy, se každý rok vyskytne nějaký malomocný, ale nejvíce se tato nemoc vyskytuje v nejchudších zemích. Nejvíce postiženými zeměmi jsou Indie, Brazílie, Nepál, Demokratická republika Kongo, Mozambik, Madagaskar, Tanzanie a Angola.

Malomocenství je ovšem léčitelné...

Nemoc se dá lehce vyléčit. Nemocní musí brát léky nejméně 6 a nejvíce 12 měsíců a již po prvních dnech léčby přestává být nemoc nakažlivá. Je důležité, aby byla nemoc zjištěna v počátečním stádiu, protože jinak způsobuje poškození nervů a nehybnost. Léčba infekce je snadná, ale obnovit poškozené nebo postižené části těla je naopak velmi obtížné.

A jak můžeme malomocným pomoci?

V prvé řadě nenazývat je malomocnými, ale osobami postiženými leprou. S pomocí se může začít ve vlastním společenství, výchovou a osvětou, aby předsudky proti lepře byly konečně překonány. Je důležité připomínat, že tato nemoc existuje a že ještě dnes je 14 milionů ?vyléčených? osob, jež musí i nadále pokračovat v léčebné péči. Proto je důležité pokračovat a podporovat práci asociací dobrovolníků a misionářů, kteří bojují proti lepře.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.