Němečtí katolíci i evangelíci proti výzkumu kmenových buněk lidských embryí

26.11.2003 

Předseda německé biskupské konference, kardinál Karl Lehmann, a předseda rady evangelické církve, biskup Wolfgang Huber, vydali společný apel adresovaný vládě, ve kterém se vyjadřují k otázce výzkumu na lidských embryích, o níž dnes jedná Rada mistrů Evropské unie.

?Apelujeme na federální vládu, aby respektovala platné právo v Německu a kritéria, které zákon stanovuje pro péči o embrya,? stojí v prohlášení. Kardinál Lehmann a evangelický biskup Huber vyjadřují ?vysoké znepokojení? nad nedávným hlasováním evropského parlamentu v této otázce. ?Tak, kde je zájem výzkum kmenových buněk lidských embryí natolik silný, že počítá s usmrcením lidských embryí, je zneužívám lidský život, a to je naprosto nepřijatelné,? čteme ve společném apelu.

?Důstojnost a právo na život, které náležejí lidskému embryu od samého počátku také v případě, že vznikne mimo mateřské lůno, byly podřízeny určitým vědeckým zájmům a jsou považovány za nižší hodnotu, na což nelze přistoupit,? prohlašují kardinál Lehmann a biskup Huber.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.