Kard. Sodano se setkal se španělským ministrem zahraničních věcí

18.2.2006 

S širokým ohlasem španělských médií se setkalo včerejší setkání tamního ministra zahraničních věcí Miguela Ángela Moratina s kardinálem státním sekretářem, Angelem Sodanem. Ministr Moratinos ocenil setkání jako ?srdečné a pozitivní?. Šéf španělské diplomacie usiloval mimo jiné o podporu Svatého Stolce pro iniciativu ?Smíření mezi západním světem a arabským muslimský světem?, kterou propaguje socialistická vláda premiéra Zapatera.

Jak zdůrazňuje španělský tisk, cílem více než hodinového setkání bylo mimo jiné zlepšení vztahů mezi Zapaterovou vládou a Svatým Stolcem. Kontroverzní zákony o manželství, rodině a výchově, které byly přijaty v poslední době, vzájemné vztahy značně ochladil. Ministr Moratinos po setkání mluvil o různých úhlech pohledu, ale také o vůli k porozumění. Vatikánští představitelé například uznali úsilí vlády o dohodu s církví pokud jde o školský zákon a ukázaly na konkrétní body, které vyžadují revizi. Hovořilo se také o způsobu financování církve ve Španělsku a potřebě jeho změny.

Po Velikonocích se vydá do Vatikánu také vicepremiér Fernández de la Vega, aby připravil cestu Benedikta XVI. do Valencie. Ministr Moratinos nevyloučil ani Papežovy návštěvy v Madridu a v Javier. Poslední rozhodnutí ? jak řekl ? bude ovšem patřit Svatému Stolci.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.