Tolerance nestačí

21.2.2006 

Itálie a Evropská Unie mají právo požadovat od muslimských států stejné záruky náboženské svobody, jaké se těší v Evropě muslimové. Kardinál státní sekretář, Angelo Sodano, o tom mluvil s novináři po skončení tradičního setkání představitelů Vatikánu a Italské republiky. Probíhá každoročně na italském velvyslanectví u Svatého Stolce na připomínku výročí Lateránských dohod z roku 1929 a revize konkordátu z roku 1984.

Za ?dobrý příklad úcty a spolupráce? označil kardinál Sodano vztahy mezi oběma státy po skončení rozhovorů za zavřenými dveřmi. Se znepokojením se naopak vyjádřil k násilným akcím v Nigérii, ve kterých přišlo o život mnoho křesťanů:

?Prezident Ciampi správně řekl: ´Tolerance nestačí, potřebujeme úctu.´ ... Církev a stát v této věci pracují společně. Když říkáme mezi svými ?neexistuje svoboda urážet?, musíme říkat i jiným ? neexistuje svoboda ničit a zabíjet nás.? Na politické rovině musíme ovšem sázet na koncept vzájemnosti...?

Hodinových rozhovorů se zúčastnili za vatikánskou stranu nejbližší spolupracovníci kardinála Sodana a předseda italského episkopátu, kardinál Camillo Ruini. Itálie byla zastoupena na nejvyšší úrovni, v čele s prezidentem Carlem Azegliem Ciampim a premiérem Silviem Berlusconim.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.