Mezi karikaturou a vraždou kněze je rozdíl

21.2.2006 

Diplomatické mlčení se stává v současné situaci neúnosné. Tak uvažuje nad odezvou na karikatury Mohameda rektor Papežské lateránské university, biskup Rino Fisichella. Na stránkách největšího italského deníku, Corriere della Sera, zdůrazňuje, že nejde jen ?o budoucnost křesťanů žijících v muslimských zemích, ale o svobodu všech a o zcivilizování mezinárodních vztahů.?

Co v této situaci dělá Arabská Liga, Evropská Unie nebo OSN? ? ptá se biskup Fisichella ? a dodává, že je nevyšší čas ?opustit cestu diplomatického mlčení a požadovat od vlád na celém světě, aby rezignovaly na neutralitu?. Stejně tak je potřeba vyvíjet tlak na mezinárodní organizace, aby dali muslimským zemím najevo, jaká odpovědnost na nich leží. ?Tak jako my chráníme muslimské menšiny, tak mají tyto země povinnost chránit křesťanské menšiny? ? uvedl dále v rozhovoru rektor Papežské lateránské univerzity.

Stejně tak označil za nedostatek odpovědnosti publikaci Mohamedových karikatur. To ovšem nijak neospravedlňuje probíhající násilí. Není možné stavět na jedno rovinu karikatury a vraždu kněze, jak k tomu došlo v Turecku nebo v Nigérii, zdůraznil biskup Fisichella.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.