Rada pro migranty vydala dokument o pastoraci Romů

28.2.2006 

Na tiskové konferenci v tiskovém středisku Svatého stolce byl dnes představen dokument Směrnice pro pastoraci Romů, který vydala Papežská rada pro pastoraci migrantů a uprchlíků.
Jak zdůraznil předseda zmíněné papežské rady, kardinál Stephen Fumio Hamao, tento dokument vznikal od roku 1999. Výsledky studia na tomto poli byly přezkoumány v roce 2003 na pátém světovém kongresu o pastoraci Romů, který se konal v Budapešti. Mnoho z přítomných účastníků vzneslo další připomínky, které byly zapracovány do nového dokumentu, který papežská rada pro pastoraci migrantů představuje nyní. Potřebu podobného dokumentu pociťuje naléhavě řada místních církví, jak v Evropě, tak i v Americe a v Asii, neboť romská problematika si získává velkou pozornost zejména od 2. poloviny 20. století. Jak se uvádí v dokumentu, Romy je třeba vnímat jako specifické etnikum, jehož kořeny se nacházejí pravděpodobně v severozápadní Indii, kde se objevuje také řada jiných označení pro tyto kočovníky (Sinti, Kalé, Gitans atd.). Jen v Evropě se jejich současný počet odhaduje na 15 milionů. Již v roce 1965 se konala první mezinárodní pouť Romů do Říma, v roce 1997 se pak tisíce Romů zúčastnily beatifikace prvního Roma, španělského mučedníka Ceferino Jiméneze Mallase.

Více k obsahu Dokumentu o Pastoraci Romů hovoří sekretář Papežské rady pro pastoraci migrantů a uprchlíků, arcibiskup Agostino Marchetto:

?Šest kapitol tohoto textu můžeme rozdělit na dvě části: první představuje vztahy církve a Romů a druhá, která je vskutku pastorační. V první se dovídáme o původu Romů, péči církve o ně a můžeme sledovat také biblický pohled na kočovníky. Kapitoly 3 a 4 jsou pak zaměřeny na hlubší studium spojující evangelizaci, inkulturaci a vzdělání. Je zde věnována pozornost začlenění romské kultury do procesu evangelizace, lidským právům a podmínkám celkového rozvoje lidské vzdělanosti v křesťanské perspektivě. Druhá část je jádrem dokumentu a obsahuje základní témata pro pastoraci. 6.kapitola vymezuje struktury a osoby pověřené k takovému apoštolátu.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.