I církev potkávají bouře

8.3.2006 

Čtvrtým dnem pokračují ve Vatikánu duchovní cvičení římské kurie. Účast Svatého otce na exerciciích byla také důvodem, proč se dnes nekonala generální audience v Aule Pavla VI. Tématem meditací kardinála Marco Cé bylo dnes podobenství o rozsévači (Mk 4,1-9), utišení bouře (Mk 4,35-41) a cesta z Cesareje Filipovy do Jeruzaléma (Mk 8,27 ? 35).

Předsudky, nevraživost, lhostejnost, to jsou tři základní postoje, které charakterizovaly přijímání Ježíšových slov během tří let jeho veřejného působení. ?Častokrát,? zdůraznil kardinál Cé, ?lze z Ježíšových úst zaslechnout povzdech nad tím, jaké námahy je třeba, aby lidé pochopili jeho slova.? Také proto při svém výkladu často volí podobenství. Pro církev je to znamení jejího povolání šířit do světa Boží slovo prostřednictvím nové evangelizace.

?Je to výzva k nové evangelizaci, uskutečňované s důvěrou a odvahou. Naše služba je v jistém smyslu svátost, je to znovu Ježíšovo gesto, který vychází a rozsévá Slovo. Naše neúspěchy jsou účastí na jeho námaze, ale i na důvěře, že Slovo má sílu k tomu, aby rostlo a přinášelo plody, i když se nám zdá, že naše síly jsou slabé. Právě od Boha pochází síla, která překlene propast mezi naší aktivitou a nadpřirozenými účinky naší služby.?

Kardinál Cé připomněl, že služba hlásání Božího slova má smysl, i když se setkává s neúspěchem. V další meditaci se pak věnoval utišení bouře. ?I navzdory pochopitelnému strachu apoštolů zaznívá o to zřetelněji Ježíšova výzva, aby byla pevná jejich víra.?

?Tento úryvek z Markova evangelia je také podobenství o životě Církve. Ona žije v dějinách, je poznamenána také naší slabostí, občas ji potkávají bouře. V minulém století církev prošla hroznými bouřemi a století, které začalo, je také plné hrozeb. V těchto těžkých chvílích musí církev především věřit ve svého Pána. Nelze jinak nést kříž než se sílou milosti.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.