Týden ve Vatikánu ? přehled událostí od 13. do 19. března

13.3.2006 

Na neděli 19. března připadá svátek sv.Josefa, patrona dělníků a pracujících. I když liturgicky se bude slavnost sv. Josefa, snoubence Panny Marie, slavit až v pondělí, již v neděli bude Benedikt XVI., který v tento den zároveň slaví jmeniny, sloužit mši svatou pro pracující ve Vatikánské bazilice v 9.30. V poledne pak pronese tradiční promluvu před modlitbou Anděl Páně.

V sobotu proběhne beatifikace karmelitánské sestry Eliy od sv. Klementa. Jak již dříve rozhodl Benedikt XVI., v případě blahořečení bude slavnosti předsedat prefekt příslušné kongregace, kardinál Saraiva Martins v místě, kde probíhal diecézní proces. Sestra Elia od sv.Klementa bude tedy blahořečena v Bari a společně s kardinálem Martinsem bude mši svatou sloužit arcibiskup Bari mons. Francesco Cacucci.

V pátek zazní v kapli Redemptoris mater první z postních homilií kazatele papežského domu, františkána P. Raniera Cantalamessy. Kázání bude vycházet z úryvku listu sv. apoštola Petra: ?Kristus trpěl za nás a zanechal nám tak příklad, abychom šli v jeho šlépějích.? (1 Pt 2,21). Další dvě homilie P. Cantalamessy pak budou následovat 31. března a 7. dubna.

Ve středu 15. března se uskuteční, jak je zvykem, generální audience Svatého otce.

A program tohoto týdne dnes zahájil Benedikt XVI. přijetím skupiny biskupů z Kamerunu v rámci jejich apoštolské návštěvy Ad limina. Večer potom přijal na audienci také egyptského prezidenta Hosni Mubaraka.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.