Kardinálové diskutovali o mons.Lefebvrovi

23.3.2006 

Vatikán ? Papež Benedikt XVI. se dnes setkal se členy kardinálského kolegia při společné modlitbě a reflexi před zítřejší řádnou Konzistoří, při níž bude jmenováno 15 nových kardinálů. Jménem všech zúčastněných kardinálů pozdravil Benedikta XVI. děkan kardinálského kolegia kardinál Angelo Sodano, který připomněl, že od zítřka stoupne počet členů kardinálského sboru na 193, z nichž 120 má právo volby papeže, neboť mají méně než 80 let. Zároveň zmínil 4 kardinály, kteří od minulého shromáždění při volbě nového papeže odešli na věčnost (kardinálové Sin, Caprio, Sheffczyk a Taofinu).

Po kardinálu Sodanovi promluvil Benedikt XVI., který poděkoval všem kardinálům za účast na tomto setkání a připomněl svou blízkost těm, kteří se především ze zdravotních důvodů nemohli Konzistoře zúčastnit. Poté, jak uvádí odpolední komuniké Státního sekretariátu, vybídl přítomné kardinály, aby se během dvou čtvrtečních setkání zaměřili na několik témat, které jsou dnes velmi aktuální. Jde o otázky týkající se emeritních biksupů, otázku liturgické reformy II.vatikánského koncilu a postoje mons. Lefebvra k ní a nakonec otázky dialogu mezi církví a Islámem. Podle komuniké Státního sekretariátu vystoupilo s příspěvkem k tématu liturgické reformy a mons.Lefebvra 20 kardinálů. Další setkání papeže s kardinály proběhne dnes večer a zprávy o něm přineseme zítra.

Slavnostní jmenování kardinálů proběhne zítra od 10.30 na náměstí Sv. Petra, Svatý otec během slavnosti pronese homilii a předá novým kardinálů kardinálský biret. Společně s nově jmenovanými kardinály pak bude papež sloužit slavnostní mši svatou v sobotu 25. března na Slavnost Zvěstování Páně, při níž předá novým členům kardinálského sboru kardinálský prsten.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.