Arcibiskup komentuje výročí španělské ústavy

29.11.2003 

Arcibiskup Valencie, mons. Agustin Garcia-Gasco, napsal tento týden obsáhlý komentář k 25. výročí španělské ústavy. "Aby církev mohla vykonávat svou aktivitu, nepotřebuje konfesní stát. Stačí, když stát zaručuje náboženskou svobodu," píše arcibiskup Valencie. Ve svém komentáři dále zdůrazňuje, že "právo na svobodu vyznání existuje jen tam, kde není pronásledování, kde je respektována pravda, není násilí nebo konflikty."

Ve svém dokumentu nazvaném "Co požaduje církev od státu?" mons. Garcia-Gasco kromě jiného uvádí, že "náboženský rozměr lidské bytosti nemůže být omezovaný nebo zrušený mocí demokratické země."

Co se týká otázky položené v názvu textu, arcibiskup Valencie poznamenává, že "odpověď dává přímo Jan Pavel II., který v postynodální apoštolské adhortaci Ecclesia in Europa zdůrazňuje, že církev si nečiní nárok na to, aby stát byl konfesní, ale zároveň odmítá sekulární ideologismus, konflikt mezi občanskými a církevními institucemi. Svatý otec kromě jiného vysvětluje že náboženská svoboda se musí změnit na logiku zdravé spolupráce mezi církevními komunitami a společností."

Mons. García-Gasco uzavírá svůj komentář apelem na věřící, aby nezůstali pasivními k procesu budování velké Evropy, ale aby se aktivně se podíleli na tomto "důležitém historickém přechodu".

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.