Bartoloměj I. se chystá na návštěvu Kuby

29.11.2003 

Ekumenický patriarcha Bartoloměj I. přijede 25. ledna na návštěvu Kuby. Při té příležitosti v Havaně vysvětí malý pravoslavný kostel, který byl postaven v byzantském stylu v zahradě Baziliky sv. Františka ve staré koloniální Havaně. Zprávu o návštěvě patriarchy Bartoloměje potvrdil řecký velvyslanec na Kubě, George Costoulas.

Stavba kostela byla kompletně financovaná kubánským režimem jako znamení uznání pravoslaví a zvláště ekumenického patriarchátu v Instanbulu.

Pravoslavná komunita na Kubě je velmi malá a je složená především z Rusů, kteří přišli na Kubu v době, kdy bývalý Sovětský svaz byl hlavním spojencem Fidela Castra. Žije tam i několik desítek pravoslavných věřících z Řecka. Většina z nich opustila Kubu v roce 1959, kdy byl nastolen komunistický režim, který přeměnil jediný tehdy existující pravoslavný kostel na Kubě na divadlo pro děti.

Velvyslanec Costoulas oznámil, že tisíce věřících přijede z USA, z Kanady a z Latinské Ameriky, aby se setkali s ekumenickým patriarchou. Návštěva je považována za velmi významnou událost a je jí přikládna stejná důležitost jako pastorační návštěvě Jana Pavla II. na Kubě v roce 1998.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.