Křížová cesta v Koloseu

15.4.2006 

V Kříži se odráží utrpení celého lidstva, ale Křížová cesta je zároveň cestou milosrdenství a spásy, o tom mluvil Benedikt XVI. v závěru své první Křížové cesty. Po chodbách Kolosea až na prostranství před Konstantinovým obloukem a na návrší před ruiny antických chrámů doprovázel včera Svatý otec Kříž, který spojil křesťany v rozjímání Kristových pašijí.
62 televizních stanic přenášelo Křížovou cestu do 42 zemí na všech kontinentech. Papež nesl velký dřevěný Kříž osobně k prvnímu a poslednímu zastavení, v dalších ho vystřídali zástupci všech stavů a různých národností, mimo jiné františkáni ze Svaté Země, mladá Korejka nebo dívka z Angoly. Autorem letošních textů ke Křížové cestě je generální sekretář Svatého otce pro Vatikánský stát, arcibiskup Angelo Comastri. V závěru si vzal slovo Benedikt XVI. a v dlouhé řeči spatra promluvil k mnohatisícovému shromáždění:

?Kristův Kříž objímá svět, jeho Křížová cesta vede napříč časem a kontinenty.?

Svatý otec se obrátil adresně ke každému z přítomných a vyzval abychom nebyli jen diváky na Ježíšově bolestné cestě:

?Stojíme na ní a musíme hledat, jaké je naše místo. Na Křéžové cestě nemůžeme zůstat neutrální. Neutralitu se snažil zachovat Pilát, co by skeptický intelektuál, chtěl zůstat mimo, ale právě tak se dostal do rozporu se spravedlností, kvůli konformismu, kvůli své kariéře?.

?Ježíš padá poprvé...?
?Když Ježíš padá pod tíhou kříže, připomíná, že hřích tíží, že hřích ponižuje a ničí...?

Lidstvo ztratilo smysl pro hřích, dovoluje, aby se šířila bláhová apologie zla, bláznivá chuť k výstřlkům, prolhaná a nedůsledná svoboda, která se chvástá zvůlí, zlozvyky a egoismem, a to vše považuje za výdobytky civilizace. Musíme proto prosit Boha, aby nám otevřel oči, aby lítost mohla očistit naši duši.

Na konci Křížové cesty Svatý otec shrnuje:

?Jsme vyzýváni, abychom našli své místo, abychom našli cestu s Ježíšem a pro Ježíše, cestu dobroty, pravdy a odvahu lásky. Pochopili jsme , že Křížová cesta není jakýmsi potvrzením temných a smutných věcí světa, není ani moralismem, který konec konců nikam nevede, není ani výkřikem protestu, který nic nemění, ale Via Crucis, Křížová cesta je cestou milosrdenství; milosrdenství, které staví hranice zlu. Tak nás to učil papež Jan Pavel II. Je to cesta milosrdenství, a tedy cesta spásy.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.