Delegace Svatého stolce v Istanbulu

1.12.2003 

?Setkání odpovědných představitelů katolíků a pravoslavných u příležitosti svátku sv. Ondřeje je důležitým momentem bratrství všech křesťanských církví. Je to událost, která ukazuje přátelství a vzájemný respekt.? Uvedl to pro agenturu FIDES otec Gorge Marovitch, mluvčí turecké biskupské konference a předseda komise pro ekumenismus. ?V této pro Turecko těžké chvíli cítíme ještě více vzájemnou blízkost, pokračuje P. Marovitch, a zároveň solidáritu s našimi bratřími židy a muslimy, kteří mnoho trpěli z důvodu terorismu.? U příležitosti slavnosti sv. apoštola Ondřeje přijela do Istanbulu delegace Svatého stolce vedená kardinálem Walterem Kasperem, předsedou papežské rady pro jednotu křesťanů. Otec Marovitch k tomu poznamenává: ?Křesťané, jestliže jsou rozdělení, nemohou vydávat autentické svědectví Kristu. Toto setkání je malým krokem k tomu, abychom mohli ukázat pravou tvář Krista, který je jednota a společenství.?

Návštěva delegace Svatého stolce v Istambulu je oplátkou za návštěvu delegace ekumenického patriarchátu, která přijíždí do Říma každý rok 29. června u příležitosti slavnosti svatých Petra a Pavla.

V sobotu večer byla v Istambulské latinské katedrále slavností mše svatá. Včera dopoledne, o slavnosti sv. Ondřeje, se zástupci delegace Svatého stolce zúčastnili slavné mše svaté v pravoslavném ritu, které předsedal Ekumenický Patriarcha Bartoloměj a po ní se všichni setkali na společném obědě na Patriarchátu.

Odpoledne se kardinál Kasper setkal s arménským apoštolským Patriarchou Mesrobem II. a s biskupem syrsko-pravoslavné církve Filuksinosem. Večer pak na Ekumenickém patriarchátu proběhlo setkání s náboženskými představiteli židů a muslimů a zástupců občanských autorit. Dnes dopoledne Patriarcha Bartoloměj navštívil apoštolskou nunciaturu v Istambulu, která je známá jako ?dům Papeže Jana?, protože v sídlil arcibiskup Roncalli, budoucí papež Jan XXIII., když byl Nunciem v Istambulu.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.