Kdo byl O. Petr Rostworowski

13.4.2006 

Piotr Rostworowski se narodil v roce 1910, ve 20-ti letech vstoupil k benediktinům v opatství sv. Ondřeje v Zevenkerken v Belgii. V roce 1932 složil řeholní sliby a po studiích v Římě byl v roce 1937 vysvěcen na kněze. Vrátil se do rodného Polska, kde pak působil převážně v benediktinském klášteře v Tyńci. Téměř celá padesátá léta byl jeho převorem. V té době se stal také vizitátorem v benediktinských komunitách, ale také u kamaldulů a dalších mnichů. Byl vyhledávaným zpovědníkem, mimo jiné také duchovním vůdcem kardinála Karola Wojtyly.

Jedna z jeho životních etap je spojena ? poněkud neslavně také z s naší zemí. V srpnu roku 1963 pomohl o. Rostworowski jedné české rodině k nelegálnímu překročení hranic a emigraci do Spojených států. Zásluhou jednoho svého spolubratra ? pilného agenta tajné policie - pak nejen musel zaplatit vysokou pokutu, ale strávil čtyři roky ve vězení.

V roce 1968 se stal na prosbu kamaldulů představeným na Bielanech v Krakově a v Bieniszewie u Konina. O čtyři roky později, složil přísné řeholní sliby v tomto poustevnickém řádu. V roce 1983 byl povolán do kamladulského kláštera v Nole u Neapole. Tím ale jeho pouť neskončila. Stal se představeným u kamaldulů v Envigado v Kolumbii a zároveň zakladatelem fundace v Santa Cruz, působil jako vizitátor kamaldulských klášterů ve Spojených Státech, v Kolumbii a ve Španělsku. Z Kolumbie se vrátil v roce 1994 do Říma a se stal rekluzem ? tj. zvolil nejpřísnější formu mnišského života v naprosté izolaci - ve Frascati. Zemřel obklopen svými spolubratry v nemocnici v Albanu 30. dubna 1999.

Cyklus postních zamyšlení přeložila z polštiny Johana Bronková

Piotr Rostworowski

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.