Minorité založili v Istanbulu mezinárodní komunitu

1.12.2003 

V místě krvavých atentátů těchto týdnů zahájila včera své apoštolské působení mezinárodní komunita bratří minoritů, která se bude věnovat mezináboženskému dialogu, modlitbě a službě chudým. Projekt se připravoval velmi dlouho, a právě shoda s atentáty je další příležitostí k tomuto svědectví, uvádí tiskové prohlášení Generální kurie minoritů.

Komunitu tvoří sedm bratří, mezi nimiž je jeden Francouz, odborník na dialog mezi křesťanstvím a islámem pracující pro francouzskou biskupskou konferenci, a jeden Němec, který již delší dobu pracoval v oblasti humanitární pomoci tureckým imigrantům v Německu.

"Všichni společně sdílejí a nabízejí mezinárodní a mezikulturní zkušenost života a služby, která je činí otevřenými a připravenými k dialogu. Naše společenství, v této době, poznamenané silným napětím, nemůže být pasivní," zdůrazňuje tiskové prohlášení Generální kurie.

"Jedna z oblastí největšího napětí je oblast náboženství a my máme povinnost hledat prostor k dialogu také v této oblasti," uvádí se v prohlášení. "Komunitu charakterizuje život modlitby, disponibilita pro druhé a duch pohostinství."

Dále se věnuje existujícím farním aktivitám, bratři budou k dispozici jak pro bohoslužby tak pro duchovní vedení. Podle tiskového prohlášení zavedou pastorační aktivity bratry do škol, nemocnic, do domácností, mezi studenty, a k chudým, doplňuje ještě tiskové sdělení. V roce 2004 bratři svou pozornost zvláště zaměří na oslavu týdne modliteb za jednotu křesťanů a na postní dobu.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.