Jan Pavel II. podpořil dialog křesťanství s islámem

2.12.2003 

"Svaté Boží jméno není nikdy možné užívat na podporu násilí, terorismu či nenávisti," připomněl Jan Pavel II. ještě jednou a vyzval všechny lidi dobré vůle, aby spolu s ním bránili tuto zásadu. Stalo se tak během audience pro účastníky kolokvia nazvaného: "Pravda, spravedlnost, láska a svoboda jako pilíře pokoje." Organizovala ho společně Papežská rada pro mezináboženský dialog a organizace islámské kultury a sdělovacích prostředků se sídlem v Teheránu. je to již čtvrté setkání toho typu, organizované oběma institucemi.

"Dnes je zvlášť naléhavá potřeba dialogu, porozumění a spolupráce mezi velkými světovými náboženstvími, zejména mezi křesťanstvím a islámem," řekl během audience Svatý otec. Náboženství je podle něho povoláno, aby stavělo mosty mezi jednotlivci, národy a kulturami, aby bylo znamením naděje pro lidstvo. Jan Pavel II. dodal, že probíhající kolokvium "je výmluvným příkladem vašeho trvalého dialogu a spolupráce. Doufám, že pomůže křesťanům a muslimům, aby se stávali stále výrazněji strůjci pokoje v našem světě."

Audience se vedle představitelů Papežské rady pro mezináboženský dialog zúčastnila také 9-ti členná iránská delegace. V jejím čele stál ajatolláh Mahmoud Mohammadi Araqi, který je předsedou organizace islámské kultury a sdělovacích prostředků v Teheránu.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.