Papež zdůrazňuje význam svátostí pro kanadské věřící

11.5.2006 

Kněžství je pro život církve nezbytné. Při závěrečné audienci biskupů kanadské provincie Quebeck o tom hovořil Bendikt XVI. V dnešním světě ideologií je pro křesťana zcela zásadní přijmout pravdy církve, jak v oblasti teologie tak v oblasti morálky. V čele kanadských biskupů z Quebecku stojí biskup ze Saint Jérôme, Gilles Cazabon:

Eucharistie je Božím darem pro život světa, na to položi zvláštní důraz Benedikt XVI. Ve své promluvě k biskupům z Quebecku připomněl také, že právě v této kanadské provincii proběhne v roce 2008 mezinárodní eucharistický kongres. Zdůraznil, že ?žádné křesťanské společenství nemůže založit své kořeny jinak, než ve slavení eucharistie.? Věřící si musí uvědomovat životně důležitý význam nedělní mše svaté. A to je také naléhavá výzva pro kanadský episkopát vůči společnosti ?poznamenané subjektivismem a rostoucím sekularismem.?

Světové setkání mládeže v Torontě se pozitivně projevilo na mnoha mladých lidech, řekl dále Svatý otec. A ?Rok eucharistie? vedl k duchovnímu probuzení, zejména díky novému objevení eucharistické adorace. Benedikt XVI. dále povzbudil katolickou komunitu v Quebecku k větší pozornosti k učení církve, jak v teologii, tak v morální oblasti, protože jde o ?dva neoddělitelné aspekty křesťanské identity v dnešním světě.? Jako další bod se Papež zmínil o nezastupitelné roli kněze v církvi.

?Služebné kněžství ? řekl ? je pro existenci církevní komunity nezbytné.? Role laiků, pokračoval ?nemůže nikdy zastoupit naprosto nenahraditelnou úlohu kněží v životě církve.? Bez ohledu na to, že se počet kněží snižuje a nedělní mše svaté proto nemohou být slaveny všude. V závěru Benedikt XVI. zdůraznil význam zasvěceného života pro Kanadu. ?Zasvěcený život je Božím darem pro dobro celé církve.? Proto je nutné, aby se rozvíjel v pevném církevním společenství.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.