25 let atentátu na Papeže

13.5.2006 

25 let uplynulo od onoho 13. května 1981, kdy výstřely na Svatopetrském náměstí otřásly celým světem. Krátce po páté hodině odpolední se stalo, co nikdo nečekal. Někdo se pokusil zabít Papeže. Jan Pavel II. se zapotácel a klesl do náručí svého sekretáře. Pak rychlá jízda na Polikliniku Gemelli a dramatické zprávy o rekonvalescenci.
Do dějin dvacátého století zůstanou vryty tyto minuty, jméno Turka Aliho Agcy, najatého vraha, ale zůstanou také slova odpuštění a poděkování P. Marii, které Jan Pavel II. od počátku připisoval svou záchranu.

?Boží Prozřetelnost mě zázračně zachránila od smrti. Ten, který je jediným Pánem života a smrti, On sám mi prodloužil tento život, v jistém smyslu mi ho daroval znovu. Od tohoto okamžiku patří ještě více Jemu.?

Tak se Jan Pavel II. v roce 2000 vracel k událostem z 13. května 1981 ve své závěti, zveřejněné po jeho smrti. Dramatické události toho dne dodnes připomínají dva předměty. Na Jasné hoře v Čenstochové je uložen Papežův pás, proděravěný nábojem kalibru 9, a náboj, který měl zabíjet, je uložen do korunky na hlavě sochy P. Marie Fatimské.
V archivu zůstala uložena také nikdy nevyslovená promluva Jana Pavla II. Tehdy 13. května 1981 chtěl na Náměstí sv. Petra připomenout 90. výročí encykliky Lva XIII. Rerum Novarum a ohlásit založení Papežské rady pro rodinu.

?Dav stojí jako v pozoru. Nikdo nekomentuje tragickou scénu, které byl svědkem. Téměř všichni mlčí. Čekají na zprávy. Generální audienci přetrhlo čtyři ? pět výstřelů v rychlém sledu. Svatý otec byl nepochybně, jistě zasažen. Viděli jsme ho ležet na otevřeném voze, který velkou rychlostí vjížděl do Vatikánu...?

Slova komentátora Vatikánského rozhlasu odrážejí stejné vzrušení, jaké panuje v davu na náměstí. Výstřely se ozvaly v 17 hod. 17 min. O několik okamžiků později vyjíždí z Vatikánu sanitka doprovázená policisty na motorkách a v protisměru si razí cestu na římskou polikliniku Gemelli. Do světa letí zpráva:

?Terorismus poprvé zasáhl Vatikán.?

Plán na odstranění zásahem Boží Prozřetelnosti nevyšel. Už po čtyřech dnech, v neděli 17. května, Jan Pavel II. na nemocničním lůžku žádá o mikrofon a vede modlitbu Anděl Páně. Mezi prvními větami jsou slova odpuštění pro Aliho Agcu, 22-ti letého Turka, použitého, jak potvrzují poslední bádání, v plánech řízených přímo z Moskvy.

?Modlím se za bratra, který na mě vystřelil a kterému jsou upřímně odpustil.?

Když se pak 7. října mohl Jan Pavel II. vrátit k pravidelným generálním audiencím, poděkoval také celému společenství církve. ?Zakusil jsem, drazí bratři a sestry, podobně jako Petr odsouzený k smrti a ve vězení, sílu modlitby Církve.?

Přesně rok po atentátu, 13. května 1982 přijíždí papež do Fatimy. ?V tom všem, co se dělo, jsem cítil zvláštní mateřskou ochranu P. Marie - říká na portugalském poutním míště. - V této chvíli, chci přede všemi zopakovat: Totus Tuus ? ?celý Tvůj?, Matko!?

25. výročí atentátu na Papeže připomněla řada akcí. Dnes dopoledne předsedal mši svaté ve Fatimě kardinál Stanislaw Dziwisz, někdejší sekretář Jana Pavla II. Do Říma naopak přicestovala socha P. Marie Fatimské. V čele procesí byla přenesena od Andělského hradu do Vatikánské baziliky, kde předsedal slavnostní mši svaté kardinál vikář, Camillo Ruini.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.