Dialog anglikánů a katolíků bude pokračovat

2.12.2003 

Katolická církev a anglikánská komunita odložily plenární zasedání Mezinárodní katolicko-anglikánské komise pro jednotu a misie. Zmíněné fórum vedené biskupy obou vyznání vzniklo před dvěma lety, aby prakticky podporovalo iniciativy vyjadřující jejich společnou víru. V Římě bylo zveřejněno komuniké, shrnující výsledky rozhovorů vedených před týdnem v sídle Papežské rady pro jednotu křesťanů.

V důsledku událostí, ke kterým došlo v anglikánské komunitě, bylo odloženo vydání Společné deklarace na téma "Víra".

Před měsícem v americké episkopální církvi, náležející do anglikánského společenství, vysvěcen na biskupa člověk, veřejně žijící v homosexuálním svazku. Přestože bylo plenární zasedání katolické-anglikánské komise odloženo, obě církve chtějí nadále vést dialog. Bylo rozhodnuto o tom, že nadále se bude pracovat v dílčích komisích.

Kardinál Walter Kasper přijal prosbu canterburského arcibiskupa společně reflektovat eklesiologické důsledky nedávných událostí v anglikánské komunitě. S tím cílem bude zanedlouho vytvořena zvláštní dílčí komise. Předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů a generální sekretář Anglikánské konsultační rady, kanovník John Peterson, se shodli na tom, že Mezinárodní anglikánsko-římskokatolická komise musí pokračovat ve své práci až do zakončení jejich současné etapy v roce 2004. Po té bude rozhodovat o další fázi teologického dialogu.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.