Stát se křesťanem je proces

16.5.2006 

Křesťanská iniciace jako proces stát se křesťanem. Pod tímto názvem skončilo v Římě 10. setkání národních ředitelů pro katechezi, které pořádala Rada evropských biskupských konferencí. Setkání se zúčastnilo 13 biskupů a 60 zástupců z 27 zemí.

Jak čteme ve včera zveřejněném závěrečném prohlášení, hlavním námětem jednotlivých vystoupení byla osobní zkušenost s formami katechumenátu jako křesťanské iniciace. Ten se liší podle jednotlivých zemí, ale zároveň se objevují společné body, na kterých se otevírá možnost nové evangelizace, a to i v tradičně katolických zemích jako Itálie nebo Polsko. Služba a naslouchání, to jsou klíčová slova pro postoj církve k osobám hledající orientaci a duchovní naplnění v osobním životě.

Nelze však říci, že tradiční formy katecheze pro děti se dostávají na druhou kolej. Jak zaznělo ve vystoupeních účastníků, právě v dnešní době je zapotřebí solidní katechetické formace, které musí předcházet formace katechetů. Ukazuje se také, že k předávání základů víry se jeví jako vhodnější půda farního společenství než půda veřejných škol. Církev však musí především podporovat rodiny, neboť právě v nich se první kroky v duchovním vývoji odehrávají. ?Stát se křesťanem je proces, který trvá celý život a je neoddělitelný od procesu stát se opravdovým člověkem,? uzavřel závěrečné vystoupení na setkání biskup Cesare Nosiglia, delegát Italské biskupské konference.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.