Zveřejněno poselství ke Světovému dni nemocných

3.12.2003 

Na hlubokou souvislost Neposkvrněného početí P. Marie se službou životu poukázal Jan Pavel II. v dnes zveřejněném poselství k příštímu Světovému dni nemocných. Jeho oslavy proběhnou 11. února, v den liturgické památka P. Marie Lurdské. Právě toto téma bylo zvoleno pro Světový den nemocných, protože na příští rok připadá 150. výročí vyhlášení dogmatu Neposkvrněného Početí. Necelé čtyři roky po vyhlášení této pravdy víry, se roku 1858 představila v Lurdech P. Maria Bernardetě jako ?Neposkvrněné početí.?

"Skrze hřích první člověk tragicky přerušil životní dialog se Stvořitelem," píše Jan Pavel II. ve svém poselství. ? Hřích s sebou nese smrt. Maria byla od samotné chvíle početí ? díky příštím zásluhám svého syna ? osvobozena od prvotního hříchu. Jejím Neposkvrněným početím začalo Kristovo dílo vykoupení. Ježíš je pramenem života, který vítězí nad smrtí. Maria jako starostlivá matky vyprošuje svým dětem zdraví duše i těla. Jak je tomu od chvíle jejího zjevení také v Lurdech, na místu tělesných uzdravení i duchovních obrácení.

V poselství ke světovému dni nemocných Svatý otec zdůrazňuje nezbytnost služby životu, jeho obrany a úcty k němu. Věda přináší dnes mimořádné možnosti dosahující k počátkům života, takže se mluví přímo o genetickém inženýrství. ?Všechny výzkumy v této oblasti je třeba podporovat pod podmínkou, že respektují právo na důstojnost osoby od chvíle početí. Nikdo si nemůže osobovat právo na ničení lidského života nebo na manipulaci s životem,? píše papež.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.