Týden ve Vatikánu ? přehled událostí od 22. do 28. 5. 2006

22.5.2006 

Hlavní událostí tohoto týdne bude apoštolská cesta Svatého otce do Polska. Začne ve čtvrtek 25. května, kdy Svatý otec odletí z římského letiště Fiumicino do Varšavy. Zde se setká s politickými představiteli země, s kněžími a s představiteli jiných křesťanských církví.

V pátek navštíví Benedikt XVI. poutní místo Czenstochova a město Krakov. V chrámu na Jasné hoře proběhne setkání papeže se seminaristy a zasvěcenými osobami. Večer pak vrtulníkem odletí do Krakova.

V sobotu Svatý otec navštíví rodiště Jana Pavla II. Wadovice, jeho rodný dům a také Kalvárii Zebrzydowskou. Večer navštíví krakovskou katedrálu na Wawelu a poté se setká s polskou mládeží na Krakowských pláních.

V neděli bude Svatý otec sloužit mši svatou ze slavnosti Nanebevstoupení Páně na Krakowských pláních spolu s polskými biskupy. Zde také z úst papeže zazní polední modlitba Regina Coeli.
Odpoledne pak Benedikt XVI. zakončí svou apoštolskou cestu návštěvou koncentračního tábora Auschwitz ? Birkenau. Na tomto místě se papež pomodlí za všechny oběti nacistického režimu a navštíví rovněž celu, v níž zemřel sv. Maxmilián Kolbe.
Ve 20 hodin pak Svatý otec odletí z letiště Krakov ? Balice zpět do Říma.

Kromě 2. apoštolské zahraniční cesty je v programu Svatého otce v tomto týdnu také pravidelná středeční generální audience na náměstí sv. Petra.

A již dnes zahájil Svatý otec svůj týdenní program audiencí makedonského prezidenta Branko Crvenkovskeho a také setkáním s představenými Institutů zasvěceného života a Společností apoštolského života.

Dodejme ještě, že příští neděli proběhne také beatifikace Ctihodné služebnice Boží Rity Lopes de Almeida, zakladatelky Institutu sester Ježíše, Marie a Josefa. Slavnostní liturgii v katedrále ve Viseu v Portugalsku bude předsedat kardinál José Saraiva Martins, prefekt Kongregace pro svatořečení.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.