Iustitia et Pax v boji proti korupci

5.6.2006 

V minulých dnech se z iniciativy Papežské rady Iusticia et Pax konala ve Vatikánu mezinárodní konference o boji proti korupci. V jednotlivých vystoupeních se hovořilo o stále větším pronikání korupce do veřejného sektoru. Sekretář papežské rady biskup Giampaolo Crepaldi zdůraznil, že korupce se v poslední době stává zásadním sociálně patologickým jevem i na mezinárodní úrovni. K tomu, aby se posílila účinnost boje proti korupci je třeba podle biskupa Crepaldiho klást důraz na výchovu ke spravedlnosti a solidaritě. Nesmí se však zapomínat na kontrolu a následné potrestání zjištěných případů korupce. V otázce výchovy však může velmi pomoci Sociální nauka Církve.

?Ekonomika a její růst se neobejde bez etiky? Pravý ekonomický rozvoj vyžaduje otevřenou soutěž, konkurenci, dodržování zákonů, demokracii a dynamiku trhu. V tomto prostředí je boj proti korupci úspěšnější, zatímco monopoly, kartelové dohody a další fenomény naopak korupci podporují,? zdůraznil mons. Crepaldi.

V závěrečném vystoupení pak předseda Papežské rady Iusticia et pax, kardinál Renato Raffaeel Martino shrnul nejdůležitější body jednání a připomněl, že boj proti korupci se týká všech institucí, veřejných i soukromých, i církve.

?Korupce dnes ohrožuje politický i ekonomický vývoj některých národů, přičemž stejnou mírou zasahuje země bohaté i méně rozvinuté, země demokratické i země s autoritativními režimy. Tím, že podkopává roli demokratických institucí, navozuje všeobecnou kulturu nelegálnosti, což pak nejvíce dopadá na chudé obyvatelstvo. Proto je tolik zapotřebí podporovat praxi a kulturu legálnosti.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.