Kardinála Świątka vystřídá apoštolský administrátor

14.6.2006 

Benedikt XVI. přijal rezignaci na pastýřskou službu v Minsko-mohylevské arcidiecézi v Bělorusku, kterou ve shodě s kanonickým právem podal kardinál Kazimirz Świątek. Na uprázdněný arcibiskupský stolec jmenoval Papež apoštolského administrátora. Stal se jím dosavadní pomocný biskup Minsku, Antonín Dziemianko.

91-ti letý kardinál Świątek patří mezi velké svědky víry z období komunistického útlaku. Narodil se ve městě Valga v Estonsku. Když měl dva roky, jeho rodina se přestěhovala na území dnešního Běloruska. Po studiích v semináři v Pińsku byl roku 1939 vysvěcen na kněze. O dva roky později, roku 1941 se dostal do vězení za ?protisovětskou činnost? a byl odsouzen k smrti. Rozsudek změřila německá invaze do Ruska. Novoknězi se podařilo utéct. Tři roky pracoval v pastoraci, ale roku 1944 ho sovětský režim znovu zadržel a odsoudil na 10 let nucených prací na Sibiři, ve Vorkutě. P. Świątek se vrátil domů až roku 1954. Do roku 1989 pak sloužil v pińské katedrále. V roce 1991 ho Jan Pavel II. jmenoval do čela minsko-mohylevské arcidiecéze a o tři léta později se stal kardinálem.

Nový apoštolský administrátor Antonín Dziemianko má 46 let. Kněžské svěcení přijal tajně roku 1980. Na biskupa byl vysvěcen před osmi lety. Minsko- mohylevskou arcidiecézi bude řídit do chvíle, kdy papež jmenuje nového ordináře.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.